تهران _سهروردی

بلاگ

آراکو لیزر خدمات سرویس دوره‌ای دستگاه‌های لیزر و زیبایی را برای تضمین عملکرد بهینه و افزایش طول عمر این دستگاه‌ها ارائه می‌دهد. انجام سرویس‌های دوره‌ای می‌تواند از بروز مشکلات جدی جلوگیری کرده و هزینه‌های تعمیرات سنگین را کاهش دهد. تیم فنی آراکو لیزر با بررسی و تست‌های لازم، هرگونه خرابی و مشکل احتمالی را شناسایی کرده و اقدامات لازم برای رفع آن‌ها را انجام می‌دهد. با بهره‌مندی از سرویس دوره‌ای آراکو لیزر، مشتریان می‌توانند از عملکرد بهتر و طول عمر بیشتر دستگاه‌های خود مطمئن باشند.

با استقبال روزافزون افراد به داشتن تتو، در سال های اخیر بالطبع به تعداد کسانی که به دلایل مختلف شخصی و اجتماعی یا حرفه ای نیاز به پاک کردن خالکوبی پیدا میکنند نیز افزوده می شود. در میان تمام روش هایی که تا به امروز برای حذف تتو مانند درم ابریژن، برداشتن پوست، تزریق مواد اسیدی مورد استفاده قرار گرفته اند، حذف تتو با استفاده از لیزر کیوسوییچ به عنوان بهترین به معنی ایمن ترین، سریعترین و کم عارضه ترین روشی که مورد تائید جامعه پزشکی نیز قرار گرفته، شناخته میشود.

 

لیزرهای کیوسوییچ علاوه بر حذف تتو برای رفع ضایعات رنگدانه ای خوش خیم مانند لنتیگوها، ملاسما، کک و مک و بعضی از خال ها نیز مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع این نوع از لیزر هم برای رفع رنگدانه هایی با منشا خارجی مانند جوهر تتو و هم برای رفع رنگدانه های پوستی ملانین به کار می رود.با تابش پرتو لیزر کیوسوییچ که انرژی بسیار بالایی را در کسر بسیار کوچکی از زمان تخلیه میکند ذرات رنگدانه ای مانند جوهر تتو متلاشی شده و به تکه های خیلی ریزتری تقسیم میشوند که در نهایت به طور طبیعی توسط ماکروفاژها که نوعی از سلول های سیستم ایمنی هستند از بدن دفع می شوند.

 

همانطور که قبلتر اشاره شد زمان برخورد انرژی لیزر با پوست در دستگاه های لیزر کیوسوییچ بسیار کوتاه است حالا هر چقدر این زمان کوتاهتر باشد درمان سریعتر و با عوارض کمتری انجام میشود. به طور مثل لیزرهایی که پهنای پالس آنها در حد پیکو ثانیه یا یک میلیاردم ثانیه باشد نسبت به لیزرهای کیوسوئیچی که پهنای پالسی در حد نانوثانیه یا یک میلیونیوم ثانیه دارند، بهتر و موثرتر عمل میکنند. البته عوامل دیگری نیز نظیر رنگ جوهر، عمق جوهر، محل تتو و حتی رنگ پوست زیباجو نیز در میزان موفقیت آمیز بودن درمان، نقش بسزایی دارند.

 

دستگاه های لیزر کیوسوییچ به منظور پاک کردن تتو از طول موج های مختلفی استفاده میکنند که از میان آنها طول موج های 755 و 1064 نانومتر که اغلب برای حذف رنگدانه‌های تیره به کار میروند رایج تر هستند هرچند که طول موج های 532 و 1320 نانومتر نیز در این نوع از دستگاه کاربرد دارند که به ترتیب برای حذف تتوهای زرد، نارنجی و قرمز و برای کربن تراپی و جوانسازی به کار میروند.

 

طول موج های مختلف دستگاه لیزر کیوسوئیچ به کمک سری های قابل تعویض تشکیل می شود به این صورت که هر یک از این سریها، نوری که از طریق لامپ به سر هندپیس میرسد را با طول موج بخصوصی منتشر میکند. علاوه بر لامپ و سری های قابل تعویض که با عناوین تیپ،هد یا فیلتر هم مورد اشاره قرار میگیرند این دستگاه از قطعات مهم دیگری نیز تشکیل شده که در ادامه یک به یک مورد بررسی قرار میگیرند. برای آشنایی بیشتر با این دستگاه در ادامه به معرفی قطعات تشکیل دهنده آن می پردازیم.

 

اجزای اصلی دستگاه لیزر کیوسوئیچ

 

فلش لامپ

نور لیزر به واسطه وجود این قطعه تامین می شود در اصل لامپ به عنوان منبع انرژی، نور شدیدی را در زمانی کوتاه به ماده فعال لیزر منتقل میکند.

 

ماده فعال، کریستال یا راد

اینا ماده که در لیزر کیوسوییچ از نوع جامد و به صورت کریستال الکساندرایت، ان دی یگ یا روبی میباشد. نور فلش لامپ را که شامل طیف وسیعی از طول موج هاست جذب کرده و در طی یک فرآیند ویژه موسوم به وارونگی جمعیت، در نهایت نور لامپ را به صورت نور تک طول موج لیزر از خود ساطع میکند.

 

کاواک، رزوناتور یا تشدیدگر اپتیکی

فلش لامپ و راد در یک محفظه فلزی به نام کاواک قرار گرفته اند به فضای داخلی کاواک نیز، محیط فعال گفته میشود که حاوی دو آینه در ابتدا و انتهای خود است. آینه عقبی نور را به طور کامل منعکس میکند ولی آینه جلویی به طور کامل بازتاب دهنده نیست در نتیجه فوتون های نور برای تشکیل یک پرتو پرقدرت و منسجم دائماً درون این محیط با دو آینه برخورد میکنند و تشدید می شوند تا در آخر باریکه کوچکی از نور لیزر اجازه پیدا میکند تا از کاواک خارج شود.

 

فیلترها

هر یک از فیلترها یا سری های دستگاه لیزر کیوسوییچ که سر هندپیس بسته می شوند تنها به طول موج خاصی از نور اجازه عبور داده و باقی امواج را مسدود میکنند به این ترتیب درمانی موثر و دقیق؛ متناسب با نتیجه مورد انتظار به دست می‌آید.

 

منبع تغذیه یا پاور

دستگاه لیزر کیوسوییچ از دو پاور بهره میبرد یکی پاور 12 ولت برای تامین برق مورد نیاز قطعات داخل بدنه دستگاه مانند برد کنترل، فن، پمپ، LCD و پوینتر داخل هندپیس می باشد پاور دیگر یا پاور اصلی دستگاه کیوسوئیچ با جریان و ولتاژ بالاتر، وظیفه برق‌رسانی به قطعاتی مانند لامپ ،خازن، آی‌سی و تعدادی از ماسفت‌ها را برعهده دارد.

 

سیستم گردش آب

از آنجا که قطعات مختلف این بخش از دستگاه هدف مشترکی دارند و تنها مختص به دستگاه لیزر کیوسوئیچ نبوده و به نحو مشابه در بسیاری دیگر از دستگاه ها مورد استفاده قرار میگیرند کارکردشان را به طور کلی مورد بررسی قرار میدهیم. این سیستم متشکل از مخزن آب، فن، پمپ و شلنگ هایی است که وظیفه خنک کردن قطعات داخلی دستگاه بویژه فلش لامپ را به عهده دارند. سیستم گردش آب یا کولینگ با انتقال سرما یا به عبارتی با دفع گرما از لامپ در حین شات زدن، به سلامت و طول عمر بیشتر این قطعه کمک شایانی میکند. مضاف بر اینکه این عمل باعث یکنواخت شدن خروجی لیزر و انرژی هر پالس شده، درمانی پایدار و مطمئن را تضمین میکند.

همچنین قطعه ای با نام فلومتر در این سیستم، با کنترل میزان جریان آب که بر حسب لیتر بر دقیقه L/min سنجیده می شود با اطمینان از شدت مناسب جریان آب، از آسیب رسیدن به قطعات در اثر گرمای بیش از حد پیشگیری میکند. فلومتر به عنوان قطعه‌ای که در حفظ ایمنی دستگاه نقش بسزایی دارد چنانچه تشخیص دهد که میزان و یا شدت جریان آب به هر دلیلی از حد معینی کاهش یافته، از طریق نمایش پیام هشدار و یا خاموش کردن خودکار دستگاه، از صدمه دیدن سایر بخش ها جلوگیری میکند.

 

برخی از اشکالات رایج دستگاه لیزر کیوسوئیچ

 

در حین استفاده از دستگاه لیزر کیوسوئیچ، اپراتورها عموماً با مشکلات بخصوصی مواجه می شوند که البته هریک از این اشکالات میتوانند دلایل متفاوتی داشته باشند که در اغلب موارد از سمت کاربران قابل رفع نبوده و برطرف کردن آنها تنها با بررسی‌های دقیق تر متخصص تعمیرات امکانپذیر می باشد در ادامه شماری از این موارد و دلایل احتمالی آنها بررسی میشود هرچند با ذکر این مطلب که حتی اطلاع از عامل اصلی مشکلات، نباید توجیهی برای اقدام خودسرانه افراد غیر متخصص باشد چرا که به احتمال قریب به یقین، این عمل در آینده صدمات بیشتری را به دستگاه وارد خواهد کرد.

 

کم شدن انرژی دستگاه

 

فرسودگی کریستال

این موضوع می تواند دلایل متعددی داشته باشد نظیر:

      • تنش حرارتی: که در اثر چرخه‌های گرمایش و سرمایش مکرر و ایجاد ترک روی کریستال ایجاد می‌شود.

      • کدر شدن در اثر نور: قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور پر انرژی می‌تواند کارایی کریستال را کاهش دهد.

      • آلودگی: وجود ذرات گرد و غبار روی سطح کریستال می‌تواند نور را پراکنده کند و خروجی را کاهش دهد.

 

فرسودگی لامپ 

که می‌تواند ناشی از عوامل زیر باشد:

      • کاهش روشنایی: خروجی لامپ به مرور زمان کاهش می یابد.

      • اشکلات الکتریکی: اتصالات ضعیف یا مشکلات منبع تغذیه می‌تواند کارایی لامپ را کاهش دهد.

 

نقص در سیستم خنک کننده

عواملی که می‌توانند در این موضوع نقش داشته باشند شامل:

  • کم بودن جریان آب : خرابی پمپ یا انسداد شلنگ های سیستم گردش آب می تواند راندمان خنک کننده را کاهش دهد.

  • خرابی فلومتر : اگر فلومتر نتواند جریان کم مایع خنک کننده را تشخیص دهد، ممکن است سیستم بیش از حد گرم شود.

 

خرابی قطعات اپتیکال

وجود اشکال در این قطعات شامل لنزها، آینه ها و فیلترها میتواند در افت انرژی خروجی لیزر موثر باشد.

  • خراش یا آسیب: آسیب فیزیکی به سطوح اپتیکال می تواند نور را پراکنده کند.

  • نا ترازی یا تنظیم نبودن: تراز نادرست آینه ها یا عدسی ها می تواند کیفیت و انرژی پرتو را کاهش دهد.

  • آلودگی: وجود گرد و غبار روی سطوح اپتیکال می تواند موجب کاهش کارآیی آنها شود.

 

خرابی پاور

این قسمت که مستقیماً با تامین انرژی مورد نیاز لیزر در ارتباط است در صورت بروز اشکالات زیر میتواند در کاهش میزان انرژی خروجی موثر باشد.

  • نوسانات ولتاژ: منبع تغذیه ناپایدار می تواند بر عملکرد لیزر تأثیر بگذارد.

  • فرسودگی قطعات پاور: خازن ها، ترانسفورماتورها یا سایر اجزای منبع تغذیه می توانند در طول زمان تخریب شوند.

  • خرابی اتصالات : شل بودن اتصالات یا پوسیدگی آنها می تواند باعث کاهش جریان برق شود.

 

روشن نشدن دستگاه

عوامل بسیار زیادی میتوانند این اشکال را ایجاد کنند که در ادامه بطور خلاصه به آنها اشاره میشود.

  • عدم اتصال کامل کابل برق، پارگی سیم یا خرابی پریز

  • سوختن فیوز

  • خرابی منبع تغذیه یا پاور اصلی دستگاه

  • خرابی سوئیچ دستگاه

  • وجود اتصالی در قطعات داخلی دستگاه

  • خرابی برد کنترل

 

خطای گردش آب

این مورد اغلب به دلیل وجود اشکال در اجزای سیستم گردش آب اتفاق می‌افتد هرچند که عوامل دیگری نیز میتوانند در این موضوع دخیل باشند.

سوختن پمپ

خرابی فلومتر

گرفتگی و رسوبات در شلنگ ها

خرابی پاور

 

 

کار نکردن پدال

پس از بررسی اتصال مناسب کابل پدال به دستگاه و عدم وجود پارگی و فرسودگی در این قطعه و همچنین اطمینان از صحت و سلامت اتصالات، موارد زیر را باید مورد نظر قرار داد.

خرابی پاور اصلی دستگاه

تمام شدن شات‌های لامپ

سوختن لامپ

 

علی رغم توضیحاتی که ارائه شد همچنان در حین کار با دستگاه لیزر کیوسوئیچ ممکن است تا با موارد متعدد دیگری نیز مواجه شوید که طبعاً پرداختن به تمام آنها و ذکر عوامل احتمالی در حوصله این مطلب نبود چنانچه در زمان استفاده از دستگاه با مشکلی مواجه شدید میتوانید از طریق تماس، واتساپ و یا فرم ثبت درخواست پایین همین صفحه با ما در ارتباط باشید تا در سریعترین زمان ممکن، پاسخگوی شما باشیم.

 

دستگاه لاغری کرایولیپولیز یکی از موثرترین دستگاه های مورد استفاده در این زمینه یا به طور دقیقتر در زمینه بادی کانتورینگ و کاهش سایز می باشد با استفاده از روش کرایولیپولیز، سلول های چربی در معرض سرمای شدید تا منفی -10 درجه سانتیگراد قرار گرفته و منجمد می شوند در حقیقت آدیپوسیت ها در این روش دچار پدیده مرگ سلولی یا آپوپتوز شده و پس از انجام درمان بصورت طبیعی و از طریق سیستم لنفاوی از بدن دفع می شوند. از آنجا که سلول های چربی حساسیت بیشتری به سرما دارند در این روش درمانی هیچ گونه آسیبی به سایر بافت‌ها از قبیل اعصاب و عروق خونی وارد نشده و تنها چربی‌های موضعی تحت تاثیر سرما واقع می شوند.

 

از این روش درمانی برای از بین بردن چربی های سرسختی که نسبت به رژیم غذایی و ورزش مقاوم هستند با موفقیت استفاده می شود تعداد جلسات درمانی با توجه به حجم چربی ناحیه تحت درمان عموماً از 1 تا 3 جلسه با فواصل 2 ماهه متغیر است. نتیجه درمان به این روش نیز بین 1 تا 3 ماه پس از هر جلسه قابل مشاهده خواهد بود. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که به موازات اثرات درمانی چشمگیر کرایولیپولیز، عوارضی نیز که ممکن است در اثر استفاده از این روش ایجاد شود بسیار شدیدتر و وخیم تر از سایر روش‌هاست. با توجه به این موضوع پیشنهاد می شود پیش از اقدام به درمان از کیفیت مطلوب دستگاه مورد استفاده و همچنین اعتبار مرکز درمانی و مهارت اپراتور در رعایت اصول و ضوابط کار با دستگاه اطمینان حاصل کنید.

 

دستگاه های کرایولیپولیز موجود در بازار ایران مانند اکثر محصولات، عمدتا از کشور چین وارد می‌شوند که از لحاظ کیفی درجات مختلفی دارند به غیر از چین، تعداد معدودی دستگاه نیز از کشورهای اسپانیا و کره وارد شده که هرچند با نمونه های چینی اختلاف قیمت زیادی دارند ولی از لحاظ کیفیت قطعات و اثرات درمانی در مرتبه بالاتری قرار میگیرند. دستگاه هایی نیز تحت نام 360 درجه وارد بازار شده اند که معمولا در کنار هندپیس هایی که برای انجام کرایولیپولیز دارند مجهز به تعداد دیگری هندپیس با کارکرد آر اف و کویتیشن نیز هستند. در ادامه اما اختصاصاً به معرفی قطعات اصلی دستگاه کرایولیپولیز پرداخته و نقش و عملکرد هر یک از آن ها را بررسی میکنیم.

 

 

قطعات اصلی دستگاه لاغری کرایولیپولیز

 

پمپ آب

با انتقال آب به صفحات خنک کننده ای که داخل اپلیکاتور یا هندپیس های دستگاه قرار گرفته پمپ آب باعث جذب گرما و خنک سازی این صفحات شده و در اصل وظیفه این قطعه پمپاژ مایع خنک کننده (در اینجا آب) برای پیشگیری از وارد شدن آسیب به دستگاه و یا سطح پوست بیمار در اثر گرمای زیاد و حفظ دمایی متعادل و مناسب درمان از طریق به گردش درآورن مستمر و یکنواخت مایع خنک کننده است.

 

پمپ وکیوم

پمپ وکیوم یا خلاء، مکشی ایجاد می کند که بافت چربی مورد نظر را به داخل اپلیکاتور می کشد. این عمل تضمین می کند که لایه چربی به طور یکنواخت در معرض صفحات خنک کننده قرار می گیرد و امکان خنک سازی موثرتر و یکنواخت تر ناحیه تحت درمان را فراهم می کند.

 

تی ای سی (TEC)

نام این قطعه از عبارت Thermoelectric Cooler، به معنی خنک کننده الکتریکی-حرارتی گرفته شده است. این قطعه کلیدی وظیفه دارد تا سلول های چربی را در طول درمان به طور دقیق و موثر تحت سرما قرار دهد. TEC معمولاً دمایی در محدوده 10- تا 10+ درجه سانتی گراد تولید میکند که برای هدف قرار دادن سلول های چربی بدون آسیب رساندن به بافت های اطراف مانند پوست، ماهیچه ها یا اعصاب، مناسب به نظر می‌رسد.

 

TEC از اثر Peltier، برای ایجاد اختلاف دما بین دو طرف خود، هنگام اعمال جریان الکتریکی استفاده می کند. به این صورت که هنگام اعمال جریان الکتریکی به TEC، یک طرف گرما را جذب می کند (سرد می شود) و طرف دیگر گرما را آزاد می کند (گرم می شود).سمت سرد TEC به صفحات خنک کننده در اپلیکاتور متصل است که مستقیماً با پوست تماس پیدا کرده و بافت چربی زیرین را خنک می کند. سمت گرم TEC به یک هیت سینک یا سیستم خنک کننده (اغلب با فن یا پمپ آب) متصل می شود تا گرمای اضافی تولید شده در طول فرآیند را دفع کند.

 

این قطعات در دستگاه های کرایولیپولیز معمولاً به شکل مربع با ابعادی بین 3 تا 6 سانتیمتر و قطری کمتر از 5 میلیمتر به کار میروند و تعدادشان نیز برحسب نوع دستگاه و تعداد هندپیس ها متغیر بوده ولی به طور معمول برای هر هندپیس بیشتر از یک TEC استفاده میشود تا این قطعات قادر باشند در کل ناحیه تحت درمان، دمایی پایدار و یکنواخت را توزیع کنند.

 

سنسور دما

سنسور دما برای اطمینان از ایمنی، دقت و اثربخشی درمان، به طور مداوم دمای صفحات خنک کننده و سطح پوست را در حین کار اندازه گیری می کند. این عمل، تضمین می کند که دمای خنک کننده در محدوده ایمن و موثر (معمولاً بین -10 درجه سانتیگراد تا +10 درجه سانتیگراد) باقی می ماند. این سنسور از کاهش دمای بیش از حد، که می تواند باعث سرمازدگی، آسیب پوست یا سایر اثرات نامطلوب شود، پیشگیری میکند به این ترتیب که اگر دما از محدوده ایمن خارج شود، مکانیسم های ایمنی (مانند خاموش شدن یا تنظیم دما) را به طور خودکار فعال می کند.

 

سنسورها معمولاً در داخل یا نزدیک صفحات خنک کننده اپلیکاتورها، نزدیک به ناحیه تماس با پوست تعبیه می‌شوند البته برخی از دستگاه ها نیز ممکن است از حسگرهای بیشتری برخوردار باشند که معمولاً برای نظارت بر دمای مایع خنک‌کننده یا سایر اجزا، مورد استفاده قرار میگیرند. این سنسورها یا همان حسگرهای حرارتی به طور مداوم داده های دما را جمع آوری کرده و به سیستم کنترل دستگاه ارسال می کنند. سیستم کنترل، از داده ها برای تنظیم قدرت خنک کننده (مثلاً با تعدیل جریان ارائه شده به خنک کننده های TEC) برای حفظ دمای مورد نظر استفاده می کند.اگر دما از محدوده ایمن بیشتر یا از آن کمتر شود، سیستم با راه اندازی آلارم ها میتواند قدرت خنک کننده را کاهش داده یا درمان را به طور کامل متوقف کند.

 

فیلتر

این قطعه همچنان که در سایر دستگاه ها نیز به همین ترتیب عمل میکند، وظیفه دارد تا ذرات و ناخالصی های موجود در مایع خنک کننده را به دام اندازد تا از گردش آنها در سیستم جلوگیری کند و در نتیجه این کار از اجزای حساس مانند پمپ آب، صفحات خنک کننده و TEC (کولرهای ترموالکتریک) در برابر آسیب یا گرفتگی محافظت می کند.

 

فیلتر از طریق تمیز نگه داشتن مایع خنک کننده، انتقال حرارت و کارکرد ایده آل خنک کننده را تضمین می کند که برای اثربخشی درمان کرایولیپولیز بسیار مهم است. همچنین این قطعه با جلوگیری از سایش یا تخریب قطعات، به طول عمر کلی دستگاه نیز کمک میکند. فیلتر معمولا قبل از پمپ آب قرار میگیرد تا از ورود ذرات ناخالص به سیستم گردش آب پیشگیری کند هرچند که در برخی دستگاه ها برای اطمینان از خلوص بیشتر، فیلتری هم بعد از پمپ آب قرار داده میشود. البته باید به خاطر داشت که حتی با وجود این فیلترها، لازم است تا حتما از آب دیونیزه فوق خالص در مخزن آب دستگاه استفاده شود. معمولاً فیلتر دستگاه را هر 6 ماه یکبار بررسی و در صورت نیاز تعویض میکنند.

 

حالا که با قطعات اصلی تشکیل دهنده دستگاه کرایو آشنا شدیم در ادامه به تعدادی از شایع نرین مشکلاتی که ممکن است در حین استفاده از دستگاه با آن ها مواجه شوید را مورد بررسی قرار می دهیم.

 

 

اشکالات رایج دستگاه کرایولیپولیز

 

سرد نشدن هندپیس

خرابی TEC 

خرابی پاور TEC

 

مکش نکردن هندپیس

فرسودگی پمپ وکیوم

نشتی در لوله های وکیوم یا آب بندی

گرفتگی در مجاری وکیوم

 

روشن نشدن دستگاه

خرابی کابل برق یا اتصالات

خرابی پاور

خرابی برد فرمان

 

از کار افتادن صفحه تاچ

خرابی ال سی دی

خرابی مدار فرمان

 

نمایش اشتیاه دما یا ارورهای غیر ضروری

خرابی سنسور

شل شدن یا آسیب دیدن اتصالات سنسور

 

نشتی آب

ترک خوردن لوله خنک کننده

شل شدن فیتینگ‌ها یا اتصالات 

فرسودگی واشرها

 

 

پیشنهاد می شود در صورت مشاهده هر یک از علایم فوق، از طریق تکمیل فرم زیر و یا شماره های مندرج در این سایت با همکاران ما تماس بگیرید و یا در واتساپ به ما پیام دهید تا توسط کادری آموزش دیده و مجرب در کوتاهترین زمان، ایراد دستگاه شما را برطرف کنیم.

دستگاه های رفع موی IPL و SHR به علت تنوع موارد درمانی که قادر به انجام آنها هستند همچنان در بسیاری از مراکز درمانی مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاه ها در اصل از تکنولوژی به خصوصی جهت حذف موی زائد استفاده میکنند که آنها را از دستگاه های لیزر متمایز میکند. شاید بهتر این باشد که برای توضیح بهتر مطلب با معرفی دستگاه IPL شروع کنیم مکانیزم این دستگاه بر پایه استفاده از نور پالسی شدید بنا شده که در حقیقت عنوانی که به آن اطلاق می شود نیز از حروف اول کلمات (Intense Pulsed Light) گرفته شده که به همین موضوع اشاره میکند.

مهمترین تفاوت IPL با لیزر، در ماهیت پرتوی نوری است که این دو دستگاه تولید میکنند به این معنی که نور IPL، طیف وسیعی از طول موج ها یا به عبارت دقیق تر طول موج هایی در محدوده 500 تا 1200 نانومتر تولید میکند. این طیف گسترده، طول موج های نور مریی تا مادون قرمز را در بر میگیرد. نور مرئی به نوری گفته میشود که بواسطه چشم انسان قابل رویت بوده و بر حسب طول موج های مختلف، رنگ های متفاوتی نیز ایجاد میکند. به همین دلیل نور IPL مالتی کروماتیک یا چند رنگ نامیده میشود و در مقابل، نور لیزر با تابش تنها یک طول موج، در زمره امواج مونو کروماتیک یا تک رنگ قرار میگیرد.

همین ویژگی چند طول موج بودن نور IPL، این دستگاه را علاوه بر کارکرد موثر در زمینه رفع موی زائد به گزینه ای ایده آل برای درمان انواع مشکلات پوستی، تبدیل میکند. با استفاده از تکنولوژی IPL، می توان مواردی همچون لک های پوستی رنگدانه ای مانند ملاسما، کک و مک و آفتاب سوختگی و نیز لک های عروقی مانند تلاژنکتازی و روزاسه را به طور موثری تحت درمان قرار دارد همچنین از این دستگاه جهت برطرف کردن چین و چروک های سطحی پوست و نیز از بین بردن جای جوش و اسکار استفاده میکنند. البته هر یک از این کاربردها به طول موج بخصوصی برای درمان نیاز دارند بنابراین لازم است تا طیف وسیع نور IPL به نوعی محدود شود. برای محدود کردن این امواج از قطعات شیشه ای ویژه ای به نام فیلتر استفاده میکنند. به این ترتیب که با قرار دادن هر یک از فیلترها در هندپیس دستگاه، دامنه محدودی از نور به پوست بیمار تابیده می شود. در ارتباط با فیلترهای مختلف دستگاه آی پی ال و نقشی که هر کدام در کارکرد درمانی ایفا میکنند در زمان معرفی قطعات دستگاه IPL و SHR، به طور کامل توضیح خواهیم داد.

حذف موهای زائد بوسیله دستگاه SHR نیز مشابه با دستگاه IPL می باشد با این تفاوت دستگاه SHR می تواند با هر بار فشردن دکمه شات، پالس های بیشتری (که تعداد آن ها از طریق پارامتری به نام فرکانس از منوی دستگاه قابل انتخاب است) به پوست بتاباند این در حالی است که در IPL با هر شات تنها یک پالس تابیده می شود این موضوع علاوه بر اینکه موجب می شود تا درمان با دستگاه اس اچ آر سریعتر انجام شود با تخلیه تدریجی انرژی بر روی پوست، در عین حفظ اثر درمانی، باعث میشود تا بیمار درد کمتری احساس کند. و همچنین به علت فرکانس بالای SHR، حرکت هندپیس بر روی پوست درست مشابه با دستگاه لیزر دایود به صورت رفت و برگشتی یا رولی انجام میشود.

به علت سرعت پایین در انجام درمان و طولانی شدن جلسات درمانی و نیز درد نسبتاً زیاد برای مراجعه کننده و هزینه مصرفی بالاتری که داشتند دستگاه های IPL به مرور جای خود را به دستگاه های SHR دادند. در حقیقت اس اچ آر ها نمونه های پیشرفته تری بودند که توانستند با برطرف کردن معضلات ورژن قدیمی تر خود، سهم ویژه ای در بازار تجهیزات زیبایی به خود اختصاص دهند. در ادامه به معرفی قطعات اصلی دستگاه SHR می پردازیم.

قطعات اصلی دستگاه SHR

فلش لامپ
فلش لامپ که معمولاً با گاز زنون پر شده، نور پالسی وسیع الطیف (معمولاً طول موج 500 تا 1200 نانومتر) را برای هدف قرار دادن ملانین در فولیکول های مو تولید می کند. نور به پوست نفوذ می کند و توسط ملانین موجود در فولیکول مو جذب می شود و به گرما تبدیل می شود تا به فولیکول آسیب برساند و از رشد مو در آینده جلوگیری کند. این قطعه یکی از اجزاء بسیار مهم دستگاه تلقی می شود که نقش مستقیمی در کیفیت انرژی خروجی و میزان اثربخشی درمان دارد.

کریستال

این قطعه که در تماس مستقیم با پوست زیباجو قرار میگیرد از جنس کواتز ساخته می‌شود که با داشتن شفافیت و مقاومت بالای حرارتی در برابر نور، گزینه ایده آلی برای انتقال انرژی به پوست به حساب می‌آید. سطح صاف و صیقلی کریستال در حین کار به نرمی بر روی پوست حرکت کرده و انرژی را بطور یکنواخت توزیع می‌کند. نه تنها کریستال SHR، به عنوان پنجره ای برای انتقال انرژی بر روی پوست عمل میکند بلکه با متمرکز کردن بیشتر و کاهش اتلاف انرژی در کیفیت نور خروجی و متعاقباً میزان اثربخشی درمان نیز نقش مهمی ایفا میکند. این قطعه که به کمک سیستم کولینگ به شدت سرد می شود با انتقال سرمای ایجاد شده به پوست مراجعه کننده، درد ناشی از انجام درمان را به نحو محسوسی کاهش میدهد.

فلوتیوب

فلوتیوب، لوله ای توخالی از جنس کواتز میباشد که فلش لامپ را درون خود جای داده و با کمک جریان آب از افزایش بیش از حد دمای لامپ پیشگیری میکند. این قطعه علاوه بر جذب گرمای لامپ، در سرد کردن سر درمانی هندپیس نیز تاثیرگذار بوده و احساس درد و سوختگی پوست بیمار را نیز به حداقل رسانده و درمانی ایمن و موثر را تضمین می کند.

فیلتر

همانطور که پبشتر ذکر شد لامپ دستگاه SHR طیف وسیعی از امواج که تقریباً در محدوده 500 تا 1200 نانومتر هستند را تولید میکند این دامنه گسترده از امواج باید به طریقی برای دستیابی به کاربردهای خاص مثلاً رفع مو، رفع لک یا جوانسازی محدود شود. فیلترها قطعاتی هستند که هر یک به طیف خاصی از امواج اجازه عبور داده و باقی امواج را مسدود میکنند از آنجا که هر یک از اهداف درمانی مثل ضایعات عروقی یا رنگدانه ای طول موج بخصوصی را بیشتر جذب میکنند لذا استفاده از فیلترها به کسب بهترین نتایج همراه با حفظ ایمنی و کمترین ریسک ایجاد عوارض کمک می کنند. فیلترها به شرطی که قابل تعویض باشند داخل شکافی که به همین منظور بر روی هندپیس تعبیه شده، در حد فاصل لامپ و کریستال قرار میگیرند. در بعضی دستگاه های SHR، فیلتر بخصوصی مثلا 640 نانومتر فقط با هدف کاهش موی زائد از قبل بر روی هندپیس ثابت شده طبیعتاً از چنین دستگاهی نباید انتظار برآورده کردن سایر اهداف درمانی را داشت.

در ادامه فهرستی از فیلترهای مختلف دستگاه SHR همراه با کارکردی که دارند آورده می شود

فیلتر 510 نانومتر

رفع ضایعات رنگدانه ای روشن

رفع ضایعات عروقی بر روی پوست های روشن

فیلتر 590 نانومتر

از بین بردن ضایعات عروقی بر روی پوست های تیره

برطرف کردن تلانژکتازی و رگ های واریسی و عنکبوتی

فیلتر 640

رفع موهای زائد بر روی پوست های روشن

فیلتر 690 نانومتر

رفع موهای زائد بر روی پوست های گندمی

فیلتر 755 نانومتر

رفع موهای تیره بر روی پوست های تیره

تمامی قطعاتی که تا اینجای متن مورد اشاره قرار گرفت از قبیل لامپ، کریستال، فلوتیوب و فیلتر همگی در هندپیس دستگاه اس اچ آر قرار دارند، سایر قطعات مثل پاور، پمپ آب، برد فرمان و … که در بدنه دستگاه جای گرفته اند علیرغم نقش بسیار مهمی که در خروجی کار ایفا میکنند و هر گونه ایراد یا نقصی در آنها، عملکرد کلی دستگاه را با مشکل مواجه می کند به دلیل وظیفه مشابهی که در سایر تجهیزات زیبایی نیز بر عهده دارند، از پرداختن به آنها در این مطلب خود داری کرده و شرح جامع درباره عملکرد هر یک را به بخش مقالات موکول می‌کنیم.

در ادامه به برخی از رایج ترین مشکلات رایج دستگاه های زیبایی پرداخته و دلایل احتمالی بروز آن ها را از نظر می گذرانیم.

اشکالات رایج دستگاه SHR

دستگاه شات نمی زند

لامپ باید تعویض شود (معمولاً با هر 500 هزار شات)

مشکلات الکتریکی مانند خرابی خازن ها و یا افرایش ناگهانی ولتاژ

گرمای بیش از حد به دلیل سیستم کولینگ ضعیف

نشتی آب از هندپیس، خرطومی یا کانکتور

فرسودگی واشرها یا حلقههای آببندی (O-rings) در اثر استفاده طولانی مدت

ترک‌خوردگی محفظه خنک‌کننده داخلی در اثر ضربه خوردن هندپیس

پارگی شلنگ در اثر تماس با سطوح تیز یا گرمای بیش‌ازحد

روشن و خاموش شدن مداوم فلش لامپ

خرابی یا پر شدن شات‌های فلش لامپ

استفاده از لامپ‌های غیر‌استاندارد و ناسازگار با دستگاه

خرابی و سوختن خازن‌ها و ترانزیستورها

مشکلات نرم‌افزاری

نوسانات شدید برق

خرابی آداپتور یا کابل برق

کاهش انرژی خروجی

فرسودگی لامپ

خرابی خازن‌ها

خرابی منبع تغذیه

کثیف بودن فیلترها

همچنین در برخی از دستگاه‌ها، در صورت بروز نقص در عملکرد فن و پمپ آب یا گرفتگی مسیرهای هوا که باعث Overheating یا گرمای بیش از حد میشود، سیستم حفاظتی دستگاه بطور اتوماتیک فعال شده و برای پیشگیری از ایجاد آسیب‌های بیشتر، انرژی خروجی به صورت خودکار کاهش داده می‌شود.

نشتی آب از کف دستگاه

ترک خوردگی یا فرسودگی مخزن آب

خرابی پمپ آب

ساییدگی یا پوسیدگی لوله‌ها

پوسیدگی رادیاتور

گرمای بیش از حد هندپیس

خرابی خنک‌کننده TEC

خرابی فن

کاهش سطح آب مخزن بعلت وجود نشتی در مدار خنک کننده

استهلاک فلش لامپ و یا استفاده از لامپ‌های بی‌کیفیت و غیر‌استاندارد

استفاده از انرژی و یا فرکانس بالا به مدت طولانی

خرابی سنسور دما

وجود اتصالی در برد الکترونیکی دستگاه

یکی از پرکاربردترین و محبوبترین دستگاه های جوانسازی و لیفتینگ به خصوص در بازار داخل کشور دستگاه های هایفو هستند. در روش هایفو از امواج متمرکز فراصوت با شدت بالا استفاده می شود که در اصل این واژه نیز از حروف اول کلماتی تشکیل شده که در زبان انگلیسی معرف همین موضوع هستند. در جوانسازی به روش هایفو امواج التراسوند یا فراصوت پس از تابش، در نقاط معینی از پوست که در ناحیه درم قرار دارند همگرا و یا متمرکز میشوند. این تمرکز انرژی، با حرارتی که ایجاد میکند فیبروبلاست ها را در بلند مدت به کلاژن سازی تحریک کرده و در نهایت موجب لیفتینگ و قوام و انعطاف بیشتر پوست می شود. چنانچه گفته شد نتیجه درمان به این روش به دلیل زمان بر بودن فرآیند تولید کلاژن، معمولاً 3 ماه بعد از هر جلسه قابل مشاهده است که تا 3 ماه بعدتر از آن یعنی تا 6 ماه بعد از درمان نیز روند جوانسازی همچنان ادامه پیدا میکند.

دستگاه های هایفو معمولا به دو شکل رومیزی و استند در بازار به چشم میخورند که البته از این لحاظ هیچگونه برتری فنی نسبت به هم ندارند و در حقیقت دستگاه های استند تنها به علت استقبال بیشتر عموم، به این صورت در بازار توزیع میشوند. همچنین دستگاه هایفو در انواع مختلف چهار، پنج، هفت، نه و دوازده بعدی (4D, 5D, 7D, 9D, 12D) نیز در بازار یافت میشوند که ظاهراً این موضوع به ویژگی های مختلفی مانند تعداد هندپیس و یا تعداد کارتریج هر دستگاه اشاره میکند که چنانکه به نظر می رسد هنوز شرکت های مختلف تولید کننده چینی در خصوص این موضوع به اتفاق نظر نرسیده اند. البته در ابتدا دستگاه های دیگری که بعدها به هایفو تک خطی معروف شدند نیز وجود داشتند که تفاوت عمده شان با نمونه های امروزی، در تعداد خطی بود که در هر بار شات زدن بر روی پوست ایجاد میکردند. در مرحله بعد دستگاه های موسوم به 3 بعدی به بازار معرفی شدند ولی برخلاف ادعایی که داشتند همچنان به دو بعد طولی و عرضی محدود ماندند. این دستگاه ها با هر بار فشردن دکمه شات قادر بودند تا 3 ردیف نقطه ایجاد کنند. پس از آن بود که شرکت‌های تولیدکننده چینی (چرا که فرضاً در دستگاه های هایفوی کره ای یا هر کجای دیگر جهان این موضوع فاقد اعتبار است) احساس کردند برای جذب مشتری بیشتر باید به کشف ابعادی دست بزنند که هنوز برای داشمندان فیزیک نامکشوف باقی مانده است.

نکته حائز اهمیت اما تعداد هندپیس و تعداد کارتریج های مورد استفاده هر دستگاه هایفوست. مثلا بعضی از دستگاه ها یک هندپیس برای استفاده صورت و بدن و یک هندپیس با کاربرد واژینال دارند. همچنین اغلب دستگاه های هایفو علاوه بر کارتریج های صورت به کارتریج هایی برای استفاده در نواحی مختلف بدن مانند پهلو، شکم، پشت، ران و بازو مجهز هستند.

آنچه در جوابدهی و نتایج درمانی حاصل از کار با یک دستگاه هایفو تاثیر گذار است مستقیماً به کیفیت قطعات مورد استفاده در تولید آن مربوط می شود و ارتباطی با پرتابل / استند بودن و یا 4 بعدی / 12 بعدی بودن آن ندارد. در ادامه قطعات بکار رفته در یک دستگاه هایفو را بررسی میکنیم تا با هر یک از اجزا و نقشی که در نتیجه کار دارند بیشتر آشنا شوید.

 

 

قطعات اصلی دستگاه هایفو

 

برد فرمان

این قطعه مهم و حیاتی که البته در تمام دستگاه های زیبایی کارکرد مشابهی دارد خود از اجزای کوچکتری مانند پردازشگر یا CPU، حافظه یا مموری و مدارهای مختلفی تشکیل شده که عملکردهای مختلف را برای اطمینان از تحویل دقیق و ایمن انرژی (در اینجا امواج اولتراسوند) هماهنگ می کند. در زیر به طور خلاصه به این عملکردها اشاره میشود.

هماهنگی: تعامل بین تمام اجزای دستگاه HIFU را مدیریت می کند.

کنترل دقیق: تحویل دقیق انرژی اولتراسوند را با فرکانس، شدت و مدت زمان صحیح تضمین می کند.

نظارت بر ایمنی: به طور مداوم پارامترهای سیستم را برای جلوگیری از نقص یا شرایط ناایمن نظارت می کند.

تعامل کاربر: یک رابط کاربری بدون نقص برای اپراتورها فراهم میکند تا هر یک از پارامترهای درمانی را متناسب با نیاز هر فرد در لحظه تغییر داده و کنترل کاملی بر نتیجه کار داشته باشند.

 

برد فرکانس

برد فرکانس در دستگاه هایفو یک قطعه الکترونیکی تخصصی است که مسئول تولید و کنترل فرکانس سیگنال های الکتریکی است که مبدل پیزوالکتریک که در کارتریج جای گرفته را به حرکت درمی‌آورد. این قطعه برای اطمینان از اینکه امواج اولتراسوند تولید شده برای درمان مورد نظر در فرکانس درستی هستند، نقش مهمی ایفا می کند. برد فرکانس سیگنال های الکتریکی را در فرکانس مورد نظر تولید می کند که در دستگاه هایفو در محدوده 10-1 مگاهرتز قرار دارد. فرکانس بر حسب عمق بافت هدف و اثر درمانی مورد نظر انتخاب می شود. همچنین این قطعه تضمین می کند که فرکانس تولید شده در طول درمان پایدار و ثابت باقی می ماند، که برای تحویل انرژی موثر و ایمن بسیار مهم است.

برد فرکانس، ورودی را از برد کنترل اصلی دریافت کرده و فرکانس مورد نظر را بر اساس پارامترهای درمان مشخص می کند. بعد از اینکه سیگنال الکتریکی متناظر با جریان ورودی توسط این قطعه تولید شد، آن را به مبدل های پیزوالکتریک در هندپیس میفرستد تا در آنجا به ارتعاشات مکانیکی (امواج اولتراسوند) تبدیل شود. در ادامه دلایل اهمیت این قطعه مورد بررسی قرار می‌گیرد.

میزان نفوذ به بافت:فرکانس امواج اولتراسوند تعیین می کند که چقدر عمیق می توانند به بافت نفوذ کنند. فرکانس‌های پایین‌تر (مثلاً 1 تا 3 مگاهرتز) عمیق‌تر نفوذ می‌کنند، در حالی که فرکانس‌های بالاتر (مثلاً 5 تا 10 مگاهرتز) برای درمان‌های سطحی بهتر هستند.

تمرکز انرژی: فرکانس بر توانایی تمرکز انرژی اولتراسوند در یک نقطه خاص تأثیر می گذارد که برای درمان دقیق بسیار مهم است.

ایمنی و اثربخشی: کنترل فرکانس مناسب تضمین می کند که انرژی به طور ایمن و موثر تحویل می شود و آسیب به بافت های اطراف را به حداقل می رساند.

 

استپر موتور یا موتور پله ای

این قطعه که داخل هندپیس دستگاه قرار گرفته، مبدل (یا لنز صوتی) را در مراحل کوچک و کنترل شده حرکت می دهد تا موقعیت آن را تنظیم کند. این کار اجازه می دهد تا پرتو اولتراسوند دقیقاً بر روی بافت هدف متمرکز شود. در هندپیس واژینال دستگاه هایفو، موتور پله‌ای باعث می شود تا مبدل بر اساس یک الگوی کنترل شده به جای حرکت خطی به صورت چرخشی حرکت کند.

 

پیزوالکتریک

در دستگاه هایفو، عناصر پیزوالکتریک جزء مهمی از مبدل ها هستند که در یک کارتریج قرار می‌گیرند. وظیفه اصلی آنها تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی (امواج مافوق صوت) و بالعکس است.

 

هنگامی که یک ولتاژ الکتریکی متناوب به ماده پیزوالکتریک اعمال می شود، به سرعت منبسط و منقبض میشود(ارتعاش ایجاد میکند). این ارتعاشات مکانیکی، امواج اولتراسوند را تولید می کنند که امواجی صوتی با فرکانسی بالاتر از محدوده شنوایی انسان هستند یعنی عددی بین 1 تا 10 مگاهرتز در دستگاه های هایفو. عناصر پیزوالکتریک با یک ترتیب ویژه به نحوی تنظیم شده اند تا امواج اولتراسوند را در یک نقطه دقیق در بافت هدف متمرکز کنند. این انرژی متمرکز قادر است تا یک ناحیه حرارتی با دمایی بالغ بر 60 تا 70 درجه سانتیگراد ایجاد کرده و بدون آسیب رساندن به بافت های مجاور، به طور دقیق نقاط مشخصی را در لایه میانی پوست مورد هدف قرار دهد. در نتیجه پیزوالکتریک هم امواج فراصوت را تولید کرده و هم این امواج را ، با بالاترین دقت و کمترین میزان افت انرژی، متمرکز میکند.

 

کارتریج

کارتریج ها با عمق نفوذهای متفاوتی که دارند برای انتقال انرژی هایفو بر روی پوست در هندپیس جاگذاری می شوند. از کارتریج های 1.5، 3 و 4.5 میلیمتر برای جوانسازی صورت، غبغب، گردن و دکولته با هدف کاهش چین و چروک های سطحی، تایتنینگ و لیفتینگ استفاده می شود اعدادی که اشاره شد بیانگر این مفهوم هستند که امواج التراسوند متناسب با کارتریج مورد استفاده، در عمق های متفاوتی از پوست همگرا شده و نقاط حرارتی تشکیل میدهند و لایه رویی پوست یا اپیدرم در این فرآیند، آسیبی نمی بیند.

برای جوانسازی و لیفتینگ نواحی مختلف بدن نیز معمولا از کارتریج هایی با عمق نفوذ 8، 13 و 16 میلیمتر استفاده میکنند هرچند که بعضی دستگاه ها مجهز به کاتریج های بیشتری نیز هستند. هر دستگاه هایفو کارتریج های مخصوص به خود را دارد که هم از لحاظ سخت افزاری و هم نرم افزاری با هم تفاوت دارند نکته قابل ذکر اینکه هر کارتریج تعداد محدودی شات می زند مثلاً بعد از 5000، 10000 یا 20000 شات، باید برای دستگاه، کارتریج جدید خریداری شود به همین دلیل این قطعات، جزء اقلام مصرفی دستگاه هایفو محسوب می شوند البته به جای خرید کارتریج نو، راه مقرون به صرفه تری نیز وجود دارد. این قطعه در اغلب دستگاه های هایفو قابلیت شارژ مجدد دارد که البته این کار تنها باید از طریق کارشناسان زبده انجام شود. به این ترتیب با پرداخت هزینه ای به مراتب کمتر؛ که در برخی موارد قابل قیاس با قیمت کارتریج نو نیست، به راحتی می توانید در هزینه های خود صرفه جویی کنید.

 

اشکالات رایج دستگاه هایفو

بعد از معرفی قطعات دستگاه به ذکر برخی از متدوالترین اشکالاتی می پردازیم که اپراتورها اغلب در حین کار با آن ها مواجه می شوند. مرور این موارد همراه با علل احتمالی بوجود آورنده آنها در کنار توضیحاتی که پیشتر درباره عملکرد هریک از قطعات آورده شد میتواند راهنمای مفیدی برای کاربران باشد هر چند که تشخیص علت قطعی ایراد دستگاه بدون بررسی کارشناسی متخصص مجرب، مقدور نخواهد بود.

 

کم شدن انرژی هایفو

خرابی برد کنترل

خرابی پاور فرکانس

خرابی مبدل های پیزوالکتریک

تماس ضعیف بین هندپیس و پوست (مثلاً به دلیل میزان کم ژل التراسوند)

 

روشن نشدن دستگاه

خرابی کابل برق یا اتصالات

خرابی برد فرمان

خرابی منبع تغذیه

نوسانات الکتریکی یا منابع انرژی ناپایدار

 

داغ شدن بیش از حد هندپیس

خرابی درایور استپ موتور

ایراد نرم افزاری

 

عدم شناسایی کارتریج

پریدن ورژن کارتریج

خرابی مدار ارتباطی با کارتریج

 

کار نکردن تاچ

خرابی برد تاچ

کالیبره نبودن تاچ

 

تصویر نداشتن دستگاه

خرابی برد مانیتور

خرابی مدار برد فرمان

خربی یا سوختن LED

 

در حالی که دستگاه های HIFU برای کاربردهای پزشکی و آرایشی بسیار موثر هستند، می توانند با مسائلی مانند گرم شدن بیش از حد، کاهش انرژی و خطاهای نرم افزاری مواجه شوند. با درک این مشکلات رایج و اجرای اقدامات پیشگیرانه، اپراتورها می توانند عملکرد مطلوب دستگاه و ایمنی بیمار را تضمین کنند. نگهداری منظم، آموزش صحیح و رعایت دستورالعمل‌ها، راهکاری برای به حداقل رساندن این قبیل از مسائل است.

دستگاه‌ لیزر رفع موی الکساندرایت، یکی از پیشرفته‌ترین و موثرترین دستگاه‌ها در زمینه حذف موهای زائد به شمار می‌رود. تکنولوژی الکساندرایت، از طول موج 755 نانومتر برای هدف قرار دادن ملانین موجود در ریشه مو استفاده می‌کند که به دلیل داشتن طول موج کوتاهتر ، برای افرادی که رنگ پوست روشن‌تری دارند مناسبتر است چرا که احتمال بروز عوارضی نظیر تغییرات رنگدانه‌ای پوست (PIH) و یا سوختگی در این افراد کمتر مشاهده می‌شود.

دستگاه‌های لیزر الکساندرایت به علت قدرت اثربخشی و نیز ویژگی غیر‌تماسی بودن، به انتخاب اول بسیاری از مراجعه‌کنندگان مراکز زیبایی تبدیل شده و جایگاه ویژه‌ای را در این مراکز به خود اختصاص داده‌اند.

متناسب با قیمت بالایی که این نوع از دستگاه‌ها دارند، طبعاً تعمیر و نگهداری آن‌ها نیز نسبت به سایر تجهیزات زیبایی هزینه بالاتری دارد، لذا موکداً پیشنهاد می‌شود جهت عیب‌یابی و تعمیر و یا حتی تعویض قطعات، تنها به دنبال افرادی باشید که تجربه کار با دستگاه لیزر الکس را داشته باشند چرا که حتی بسیاری از تکنسین‌هایی که تعمیر سایر دستگاه های زیبایی را انجام می‌دهند با حساسیت های مربوط به این نوع از لیزرها آشنایی ندارند و ممکن است ناخواسته و ندانسته هزینه‌های سنگینی را به مجموعه شما تحمیل کنند.

 

فهرستی که در ادامه مطلب آورده می‌شود قطعات اصلی دستگاه لیزر الکساندرایت و نقشی را که هر کدام در تولید پرتو لیزر دارند، مشخص می‌کند.

 

 

اجزای اصلی دستگاه لیزر الکس:

 

منبع لیزر (کریستال الکساندریت) :

عملکرد: قطعه اصلی و مهمی که پرتو لیزر را تولید می‌کند. کریستال الکساندریت طول موج خاصی از نور (755 نانومتر) را تولید می‌کند که به شدت توسط ملانین در فولیکول‌های مو جذب می‌شود.

نقش: این طول موج برای هدف قرار دادن موهای تیره و ضخیم و در عین حال به حداقل رساندن آسیب به پوست اطراف بهینه است.

 

فلش لامپ:

عملکرد: لامپ یک منبع نور با شدت بالا است که انفجارهای کوتاه و قدرتمندی از نور ساطع می‌کند. معمولاً با یک گاز (مانند زنون یا کریپتون) پر می‌شود که در هنگام تحریک الکتریکی نور روشن و طیف گسترده‌ای تولید می‌کند.

نقش: وظیفه اصلی لامپ پمپاژ انرژی به میله کریستال الکساندرایت است.

هنگامی که لامپ فلش می‌زند، نور شدیدی ساطع می‌کند که یون‌های کروم موجود در کریستال الکساندریت را تحریک کرده و باعث می‌شود تا آنها فوتون‌هایی با طول موج 755 نانومتر ساطع کنند.

 

منبع تغذیه:

عملکرد: توان الکتریکی لازم برای کار با لیزر را فراهم می‌کند.

نقش: عملکرد مستمر و قابل اعتماد دستگاه را تضمین می‌کند.

 

فایبر:

عملکرد: فایبر یا همان فیبر رشته‌ای شفاف و انعطاف پذیر از جنس شیشه(سیلیکا) می‌باشد. این قطعه به عنوان هدایتگر امواج برای انتقال نور لیزر ۷۵۵ نانومتری تولید شده توسط کریستال الکساندرایت، به ناحیه درمان عمل می‌کند.

نقش: با انتقال انرژی از منبع لیزر به سر هندپیس با کمترین میزان افت انرژی، موجب انجام درمانی با حداکثر دقت و اثربخشی میشود.

 

سیستم خنک کننده:

عملکرد: پوست را قبل، حین و بعد از قرار گرفتن در معرض لیزر، خنک می‌کند.

نقش: درد ناشی از لیزر را کاهش می‌دهد، خطر سوختگی را به حداقل می‌رساند و اپیدرم را از گرمای بیش از حد محافظت می‌کند.

 

هندپیس:

عملکرد: قطعه‌ای که در واقع به عنوان رابطی بین دستگاه و پوست بیمار عمل می‌کند و اغلب همراه با یک مکانیزم خنک‌کننده، انرژی لیزر را بر روی ناحیه تحت درمان، تخلیه می‌کند.

نقش: انتقال دقیق انرژی لیزر به فولیکول‌های موی مورد نظر را تضمین می‌کند.

 

پدال پا:

عملکرد: پدالی که توسط اپراتور، برای کنترل تابش نور لیزر، استفاده می‌شود.

نقش: تابش پرتو لیزر را بدون نیاز به فشردن دکمه شات، ممکن می‌کند و اپراتور را قادر می‌سازد تا بر روی موقعیت دقیق هندپیس تمرکز کند.

 

اجزای ایمنی:

عملکرد: شامل سنسورها و نرم افزارهای مختلف برای نظارت بر عملکرد دستگاه و اطمینان از استفاده ایمن است.

نقش: از تابش ناگهانی انرژی نامناسب به پوست، پیشگیری و رعایت استانداردهای ایمنی را تضمین می‌کند.

 

چیلر:

عملکرد: دمای بهینه سیستم لیزر را حفظ می‌کند.

نقش: از گرم شدن بیش از حد اجزای لیزر جلوگیری می‌کند و عملکرد پایدار و طول عمر دستگاه را تضمین می‌کند.

 

فیلترها و آینه ها:

عملکرد: پرتو لیزر را هدایت و اصلاح می‌کند.

نقش: از تابش دقیق و متمرکز نور لیزر به منطقه مورد نظر اطمینان حاصل می‌کند.

 

نرم افزار:

عملکرد: عملیات لیزر از جمله کنترل پالس، انتقال انرژی و پروتکل‌های ایمنی را مدیریت می‌کند.

نقش: یک رابط کاربر پسند ارائه می‌دهد و کنترل دقیق بر پارامترهای درمان را تضمین می‌کند.

 

هر یک از اجزای فوق، نقش مهمی در عملکرد کلی، ایمنی و اثربخشی دستگاه لیزر موهای زائد الکساندرایت دارند. در صورت بروز هرگونه اختلال در این قطعات، با اشکالاتی مواجه خواهید شد که در ذیل، به برخی از رایج‌ترین آنها به صورت فهرست‌وار اشاره می‌شود.

 

 

برخی از اشکالات رایج دستگاه لیزر الکساندرایت

 

ضعیف شدن یا نداشتن انرژی :

  • خرابی کریستال
  • خرابی لامپ
  • خرابی فیبر
  • از تنظیم خارج شدن قطعات اپتیکی مانند لنز و آینه ها

 

داغ شدن دستگاه، سوختن پوست بیمار، ارورهای مربوط به دما:

  • اختلال در عملکرد چیلر یا سیستم گردش آب
  • مسدود شدن یا نشتی مسیرهای خنک‌کننده
  • از کار افتادن سنسورهای دما

 

 

روشن نشدن دستگاه، خاموش شدن متناوب یا خروجی انرژی ناپایدار:

  • خرابی پاور یا منبع تغذیه
  • نوسانات برق
  • کابل ها یا کانکتورهای آسیب دیده

 

خطاهای نرم افزاری، عدم امکان تغییر تنظیمات:

  • خرابی سیستم عامل
  • خرابی برد تاچ

 

موارد فوق تنها چند نمونه از اشکالاتی بود که ممکن است اپراتور در حین کار با دستگاه، با آنها مواجه شود. شایان ذکر است دلایل بوجود آمدن این اشکالات علاوه بر علل مذکور میتواند ناشی از عوامل دیگری نیز باشد همچنین ممکن است چند عامل به طور مشترک باعث بروز یک اختلال شده باشند که تشخیص این موضوع جز با بررسی دقیق متخصصین مجرب، امکانپذیر نیست.

 

در زمینه جوانسازی و کاهش سایز از هر دو تکنولوژی RF و کویتیشن استفاده می شود. هرچند که هر یک از این دو تکنولوژی مخصوص به خود را دارد ولی از آنجا که بسیاری از دستگاه‌های جوانسازی فناوری آر اف و کویشن را در کنار هم دارند، سرفصل واحدی برای پرداختن به آن‌ها در نظر گرفتیم.

تکنولوژی آر اف که کوتاه شده عبارت رادیو فرکانسی است به دامنه ای از امواج الکترو مغناطیس که در استفاده پزشکی در محدوده 3 کیلوهرتز تا 300 مگاهرتز نوسان دارند گفته می شود. استفاده از این فناوری در علم پزشکی سابقه ای طولانی دارد به نحوی که تقریبا از یکصد سال پیش در زمینه های جراحی، کاردیولوژی، نورولوژی، ارتوپدی و درماتولوژی با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته است.

انرژی RF با هدف رفع چین و چروک های پوستی میتواند به دو صورت غیرتهاجمی و نیمه تهاجمی به کار گرفته شود. در روش غیرتهاجمی این امواج از طریق تماس پروب های دستگاه بر سطح پوست، به لایه های زیرین منتقل شده و در اثر مقاوت بافتی در ناحیه درم و تولید حرارت با فعال کردن فیبروبلاست ها باعث تولید رشته های کلاژن و الاستین شده که در نهایت همین امر قوام و کشسانی بیشتر پوست و در نتیجه کاهش و رفع چین و چروک ها را به دنبال خواهد داشت. در صورتی که عمق نفوذ این امواج در حدی باشد که به هیپودرم یا لایه چربی برسد، گرمایی که در اثر مقاوت بافتی ایجاد میشود لیپولیز یا چربی سوزی را در پی خواهد داشت که در نتیجه موجب لاغری یا به بیان دقیق‌تر کاهش سایز خواهد شد.

عواملی که میزان عمق نفوذ امواج آر اف را معین می‌کنند علاوه بر تعداد و نحوه فرم بندی الکترودها بر روی هندپیس، شامل متغیرهایی مانند میزان جریان عبوری، مقاومت بافت هدف (در اینجا پوست و چربی) و زمان مواجهه امواج با بافت می باشند.

در روشی که از آن تحت عنوان نیمه تهاجمی یاد می شود نیز انرژی آر اف به واسطه ورود مجموعه ای از سوزن های بسیار نازک به ناحیه درم منتقل می شود و در طی فرآیندی مشابه با روش قبل یعنی از طریق سنتز کلاژن، باعث رفع چین و چروک و لک های پوستی شده و بهبود بافت و رنگ (Ton & Texture) پوست را به ارمغان می‌آورد.

یکی از رایجترین و پرکاربردترین دستگاه های لیزر موی زائد که تقریبا در تمام کلینیک های زیبایی به چشم میخورند دستگاه لیزر از نوع دایود می باشد. این دستگاه که جهت تابش پرتو لیزر از ماژولی به نام لیزر بار استفاده میکند در انواع تک طول موج، دو، سه و اخیرا 4 طول موج، تولید و روانه بازار می شود.

این نوع از لیزر به دلیل طول موج بلندتری که نسبت به لیزر الکساندرایت دارد، کمتر از طریق ملانین موجود در لایه سطحی پوست یا اپیدرم جذب شده و به صورت متمرکزتری در ریشه مو نفوذ میکند به همین علت بهترین گزینه برای افرادی محسوب میشود که رنگ پوست تیره تری دارند و یا بطور مشخص‌تر برای پوست ایرانی ها که بر حسب مقیاس معروف فیتزپاتریک در ردیف سوم و چهارم این جدول قرار میگیرند میتواند ریسک عوارض کمتری به دنبال داشته باشد.

به طور کلی لیزر دایود، با طول موج 808 تا 810 نانومتر شناخته میشود ولی این قابلیت را نیز دارد که طول موج های دیگری نظیر 755، 1064 و 940 نانومتر را نیز که در زمینه رفع موی زائد، موثر هستند منتشر کند. از حیث نحوه استفاده و تجربه‌ای که برای بیمار به همراه دارد، لمسی بودن یعنی نیاز به تماس مستقیم سر هندپیس با پوست و همچنین لزوم استفاده از ژل برای درمان یکی از تفاوت هایی عمده ای است که این نوع از لیزر در مقایسه با رقیب قدرتمندش یعنی لیزر الکساندرایت دارد هرچند که اخیرا دستگاه های لیزر 3 طول موج با هندپیس غیر تماسی نیز وارد میدان رقابت شده اند.

علاوه بر مورد مذکور، نوع سیستم کولینگ نیز تفاوتی است که در زمان مقایسه این دو نوع لیزر، در وهله اول به چشم میخورد. برخلاف لیزر الکساندرایت و یا به اختصار لیزر الکس، که سرما بواسطه دستگاه دیگری به نام ایرکولینگ و از طریق وزش باد سرد یا بوسیله اسپری کرایوژن به پوست منتقل میشود، در نوع دایود پوست بیمار بطور بی‌واسطه از طریق کریستال هندپیس که در حین کار، سرمایی در حدود 5- تا 10- فراهم میکند، خنک میشود.

 

بخش‌های اصلی دستگاه لیزر دایود:

 

دستگاه لیزر دایود، فارغ از اینکه جهت رفع موی زائد چه طول موجی ساطع میکند از اجزای مختلفی تشکیل شده که در ادامه مطلب به معرفی این اجزا و وظیفه ای که به عهده دارند میپردازیم.

ماژول لیزر دایود:
نقش: اصلیترین قطعه ای که پرتو لیزر را تولید می کند.

عملکرد: شامل چندین دایود نیمه هادی که طول موج خاصی (معمولاً 808 نانومتر) مورد استفاده برای حذف مو را تولید می کند. انرژی لیزر توسط ملانین موجود در فولیکول های مو جذب می شود و آنها را از بین می برد در حالی که پوست اطراف بدون آسیب باقی میماند.

منبع تغذیه:
نقش: انرژی الکتریکی مورد نیاز برای کارکرد لیزر را تامین می کند.

عملکرد: برق AC از پریز را به ولتاژ و جریان مناسب مورد نیاز ماژول لیزر دایود تبدیل می کند.

هندپیس:
نقش: بخشی از دستگاه که در حین درمان روی پوست قرار میگیرد.

عملکرد: انرژی لیزر را به ناحیه تحت درمان می رساند. اغلب شامل یک سیستم خنک کننده (عموما به صورت تماسی) برای محافظت از پوست و افزایش راحتی بیمار است.

سیستم خنک کننده:
نقش: از پوست محافظت می کند و راحتی بیمار را در طول درمان تامین میکند.

عملکرد: خنک کننده تماسی: از کریستال هندپیس همراه با ژل التراسوند برای خنک کردن پوست قبل، حین و بعد از پالس لیزر استفاده می کند.

چیلر :
نقش: دمای بهینه سیستم لیزر را حفظ می کند.

عملکرد: از گرم شدن بیش از حد لیزر بار دایود و سایر اجزای دستگاه جلوگیری کرده و بهبود عملکرد و طول عمر بیشتر قطعات را تضمین می کند.

نرم افزار:
نقش: عملکرد سیستم لیزر را مدیریت می کند.

عملکرد: پارامترهای درمان را کنترل و اطلاعات بیمار را ذخیره می کند.

ارور یا هشدارهای خطا را در لحظه وقوع، ارائه می دهد.

لازم بذکر است هرکدام از بخش های مذکور، خود از اجزای مختلفی تشکیل شده اند به عنوان مثل سیستم خنک کننده شامل پمپ آب، رادیاتور و یا چیلر و همچنین قطعات الکترونیکی بخصوصی به نام TEC میباشد که در کنار هم وظیفه خنک کردن آب در گردش داخل سیستم و همچنین سرمایش سر هندپیس را بر عهده دارند برای اجتناب از طولانی شدن مطلب، در اینجا تنها به معرفی قسمتهای کلی دستگاه اکتفا شده است.

در سال‌های اخیر، فناوری لیزر نقش مهمی در صنایع مختلف ایفا کرده است. دستگاه‌های لیزر به دلیل کارایی بالا، دقت و نتایج سریع، در زمینه‌های مختلف از جمله پزشکی، زیبایی، برش و حکاکی صنعتی محبوبیت زیادی پیدا کرده‌اند. اما با توجه به تنوع دستگاه‌ها، انتخاب دستگاه مناسب ممکن است کمی چالش‌برانگیز باشد. در این مقاله، راهنمایی کامل برای خرید دستگاه لیزر را بررسی می‌کنیم تا بتوانید با اطلاعاتی کامل و دقیق‌تر تصمیم بگیرید.

1. انواع دستگاه‌های لیزر و کاربردهای آن‌ها:

دستگاه‌های لیزر بر اساس نوع و کاربردشان به چند دسته تقسیم می‌شوند:

  • دستگاه‌های لیزر CO2: این نوع دستگاه برای برش و حکاکی روی مواد غیرفلزی مانند چوب، پلکسی گلاس، شیشه و پارچه مناسب است. لیزرهای CO2 در صنایع تبلیغات و ساخت لوازم تزیینی کاربرد فراوانی دارند.
  • دستگاه‌های لیزر فایبر: این دستگاه‌ها برای برش و حکاکی فلزات مختلف مانند فولاد، آلومینیوم، طلا و نقره استفاده می‌شوند. سرعت و دقت بالا در این نوع دستگاه، آن را برای صنایع خودروسازی و جواهرسازی مناسب می‌کند.
  • دستگاه‌های لیزر دایود: در حوزه زیبایی و پزشکی مانند رفع موهای زائد، جوانسازی پوست و درمان‌های دیگر پوستی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • دستگاه‌های لیزر UV: بیشتر برای کارهای دقیق‌تر و ظریف‌تر مانند حکاکی روی شیشه و پلاستیک استفاده می‌شوند. این نوع دستگاه به دلیل طول موج کوتاه برای موادی که به حرارت حساس هستند، مناسب است.

2. مزایای استفاده از دستگاه لیزر:

  • دقت بالا: دستگاه‌های لیزر با دقت بالایی می‌توانند طرح‌های پیچیده و ظریف را روی سطوح مختلف اجرا کنند.
  • سرعت بالا: فناوری لیزر به شما این امکان را می‌دهد تا به سرعت بیشتری کارهای خود را انجام دهید که باعث افزایش بازدهی در تولیدات صنعتی می‌شود.
  • کیفیت بی‌نظیر: برش‌ها و حکاکی‌هایی که توسط دستگاه‌های لیزر انجام می‌شود، از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است.
  • کاربرد چندگانه: با داشتن دستگاه لیزر مناسب، می‌توان بر روی مواد مختلف مانند فلزات، شیشه، چوب و پلاستیک کار کرد.

3. نکات مهم هنگام خرید دستگاه لیزر:

  • مشخص کردن نوع کاربرد: اولین گام برای انتخاب دستگاه لیزر، شناسایی نیاز و کاربرد خاص شما است. به عنوان مثال، اگر قصد دارید روی فلزات کار کنید، دستگاه لیزر فایبر بهترین انتخاب است.
  • توان دستگاه: قدرت لیزر مستقیماً بر کیفیت برش یا حکاکی تأثیر می‌گذارد. دستگاه‌های لیزر قوی‌تر معمولاً برای برش‌های عمیق‌تر و ضخیم‌تر مناسب هستند. برای کاربردهای عمومی خانگی یا تجاری، دستگاه‌های 40 تا 100 وات کافی هستند.
  • کیفیت قطعات و برند سازنده: برندهای معتبر معمولاً دستگاه‌هایی با کیفیت بالاتر ارائه می‌دهند که طول عمر بیشتری دارند. از برندهای معتبر و شناخته‌شده خرید کنید.
  • هزینه‌های نگهداری و قطعات یدکی: هزینه نگهداری و تعویض قطعاتی مانند تیوب لیزر و لنزها را در نظر بگیرید. دستگاه‌های با کیفیت معمولاً هزینه نگهداری کمتری دارند.
  • نرم‌افزار پشتیبانی‌کننده: برخی دستگاه‌های لیزر با نرم‌افزارهای پیشرفته‌ای ارائه می‌شوند که امکان طراحی و حکاکی دقیق‌تر را فراهم می‌کنند. حتماً به راحتی کار با نرم‌افزار توجه کنید.

4. نحوه نگهداری از دستگاه لیزر:

  • تمیز کردن لنزها و تیوب لیزر: گرد و غبار و آلودگی ممکن است عملکرد دستگاه را مختل کند. لنزها و تیوب را به‌طور منظم تمیز کنید تا کیفیت برش و حکاکی حفظ شود.
  • کنترل سیستم خنک‌کننده: دستگاه‌های لیزر نیاز به سیستم خنک‌کننده دارند. بررسی منظم سیستم خنک‌کننده برای جلوگیری از داغ شدن و خرابی دستگاه ضروری است.
  • بروزرسانی نرم‌افزار: نرم‌افزارهای دستگاه لیزر ممکن است به‌روزرسانی شوند تا عملکرد بهتر و ویژگی‌های جدید را فراهم کنند. حتماً از آخرین نسخه نرم‌افزار استفاده کنید.

5. نکات ایمنی در کار با دستگاه لیزر:

  • استفاده از عینک محافظ: اشعه لیزر می‌تواند برای چشم‌ها خطرناک باشد، بنابراین حتماً از عینک محافظ استفاده کنید.
  • دستگاه را در فضای مناسب قرار دهید: دستگاه‌های لیزر نیاز به فضای مناسبی برای تهویه و جلوگیری از بروز آتش‌سوزی دارند. از قرار دادن آن‌ها در مکان‌های بسته و کم‌تهویه پرهیز کنید.
  • دور نگه داشتن مواد اشتعال‌زا: در کنار دستگاه لیزر از مواد اشتعال‌زا مانند کاغذ و پلاستیک دوری کنید.

جمع‌بندی:

انتخاب دستگاه لیزر مناسب نیازمند شناخت دقیق نیازهای کاربردی و بررسی ویژگی‌های دستگاه‌ها است. با رعایت نکات فوق و در نظر گرفتن نوع دستگاه، توان، کیفیت و هزینه‌های نگهداری، می‌توانید بهترین انتخاب را برای خود داشته باشید. دستگاه لیزر می‌تواند سرمایه‌گذاری بزرگی باشد که در صورت انتخاب درست، بازدهی بالایی برای شما به همراه خواهد داشت.

قطعات اصلی تشکیل دهنده دستگاه لیزر الکس و وظایف هر یک

دستگاه لیزر الکساندرایت یک دستگاه پیچیده است که از چندین قطعه اصلی تشکیل شده است. هر یک از این قطعات نقش مهمی در تولید نور لیزر و عملکرد کلی دستگاه ایفا می کنند. در زیر به بررسی برخی از مهمترین قطعات این دستگاه و وظایف آنها می پردازیم:

  1. منبع تغذیه (Power Supply)

وظیفه: تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز برای کارکرد سایر اجزای لیزر.

نحوه عملکرد: منبع تغذیه، برق شهری را به ولتاژ و جریان مورد نیاز برای تحریک محیط لیزری تبدیل می کند.

  1. محیط لیزری (Laser Medium)

وظیفه: تولید نور لیزر.

نحوه عملکرد: در لیزر الکساندرایت، محیط لیزری معمولاً یک کریستال مصنوعی به نام الکساندرایت است. با تحریک این کریستال توسط انرژی الکتریکی، نور لیزر با طول موج مشخص تولید می شود.

  1. حفره تشدید یا کاواک (Optical Cavity)

وظیفه: تقویت نور لیزر و ایجاد پرتو لیزر.

نحوه عملکرد: حفره تشدید از دو آینه تشکیل شده است که در دو طرف محیط لیزری قرار دارند. نور لیزر بین این دو آینه به عقب و جلو حرکت کرده و با هر عبور از محیط لیزری تقویت می شود.

  1. سیستم خنک کننده (Cooling System)

وظیفه: کنترل دمای محیط لیزری و سایر اجزای لیزر.

نحوه عملکرد: سیستم خنک کننده معمولاً از آب یا هوا برای خنک کردن اجزای لیزر استفاده می کند. این کار باعث افزایش طول عمر دستگاه و جلوگیری از آسیب دیدن آن می شود.

  1. سیستم کنترل (Control System)

وظیفه: کنترل پارامترهای مختلف لیزر مانند انرژی، طول پالس، تکرار پالس و اندازه نقطه لیزر.

نحوه عملکرد: سیستم کنترل از طریق یک رابط کاربری، به اپراتور اجازه می دهد تا پارامترهای لیزر را تنظیم کند و فرآیند لیزر را کنترل کند.

  1. سیستم هدایت پرتو (Beam Delivery System)

وظیفه: هدایت پرتو لیزر به سمت ناحیه مورد نظر روی پوست.

نحوه عملکرد: این سیستم شامل آینه‌ها، عدسی‌ها و فیبرهای نوری است که پرتو لیزر را از داخل دستگاه به بیرون هدایت می کنند.

  1. سیستم ایمنی (Safety System)

وظیفه: حفاظت از اپراتور و بیمار در برابر خطرات ناشی از لیزر.

نحوه عملکرد: سیستم ایمنی شامل عینک‌های محافظ، کلیدهای ایمنی، حسگرهای دود و سایر تجهیزات ایمنی است که از بروز حوادث جلوگیری می کنند.

نحوه عملکرد کلی لیزر الکساندرایت:

منبع تغذیه انرژی الکتریکی را به محیط لیزری می رساند.

محیط لیزری تحت تأثیر انرژی الکتریکی قرار گرفته و نور لیزر تولید می کند.

نور لیزر در داخل حفره تشدید(کاواک) تقویت می شود.

پرتو لیزر تقویت شده از طریق سیستم هدایت پرتو به سمت ناحیه مورد نظر هدایت می شود.

سیستم کنترل پارامترهای لیزر را تنظیم می کند.

سیستم خنک کننده دمای دستگاه را کنترل می کند.

سیستم ایمنی از ایمنی اپراتور و بیمار محافظت می کند.

استفاده از عینک محافظ در حین انجام لیزر موی زائد، چه برای پزشک و چه برای بیمار، بسیار مهم است.پرتوهای لیزر می‌توانند به شدت به چشم آسیب برسانند و عوارض مختلفی را به دنبال داشته باشند که در ادامه مطلب مورد اشاره قرار می‌گیرند. بنابراین، انتخاب عینک مناسب و استفاده صحیح از آن، نقش حیاتی در حفظ سلامت چشم‌ها دارد.

ویژگی‌های یک عینک محافظ مناسب

جذب کامل طول موج لیزر: عینک باید قادر باشد تمام طول موج‌های لیزری که در دستگاه استفاده می‌شود را به طور کامل جذب کند.

پوشش کامل چشم‌ها: عینک باید تمام قسمت‌های چشم از جمله اطراف چشم را پوشش دهد.

راحتی در استفاده: عینک باید سبک و راحت باشد تا استفاده از آن در طول جلسات طولانی مدت، برای بیمار آزاردهنده نباشد.

جنس لنز: جنس لنز باید از مواد با کیفیت و مقاوم در برابر حرارت و ضربه باشد.

استانداردهای ایمنی: عینک باید دارای استانداردهای ایمنی لازم برای محافظت از چشم در برابر اشعه لیزر باشد.

انواع عینک محافظ لیزر

عینک‌های عمومی: این نوع عینک‌ها برای محافظت در برابر انواع مختلف لیزر طراحی شده‌اند و معمولا دارای فیلترهای مختلفی هستند.

عینک‌های تخصصی: این عینک‌ها برای طول موج‌های خاصی از لیزر طراحی شده‌اند و برای دستگاه‌های لیزر خاصی مناسب هستند.

عینک‌های با فیلترهای قابل تعویض: این عینک‌ها دارای فیلترهای قابل تعویض هستند که می‌توان با توجه به نوع لیزر، فیلتر مناسب را انتخاب کرد.

مراحل انتخاب عینک مناسب:
تطبیق طول موج: عینک باید برای طول موج لیزری که از دستگاه شما ساطع می‌شود، مناسب باشد.
چگالی نوری (OD): این عدد نشان می‌دهد که عینک چقدر نور لیزر را جذب می‌کند. هرچه OD بیشتر باشد، محافظت بهتر است. دفترچه راهنمای دستگاه لیزر شما OD مناسب را مشخص می‌کند.

انتقال نور مرئی (VLT): VLT بالا به شما دید بهتری می‌دهد اما ایمنی را فدای دید نکنید.

راحتی و اندازه: عینک باید راحت باشد و به خوبی روی صورت شما بنشیند تا نور از اطراف آن نفوذ نکند.

گواهینامه‌ها: به دنبال عینک‌هایی باشید که دارای گواهینامه‌های ایمنی مانند ANSI Z87.1 هستند.

مشاوره با متخصص: قبل از خرید، با یک متخصص لیزر مشورت کنید تا عینک مناسب برای دستگاه شما را انتخاب کنید.

نکات مهم در هنگام خرید عینک محافظ:

هرگز از عینک‌های آفتابی یا عینک‌های معمولی استفاده نکنید. این عینک‌ها به هیچ وجه برای محافظت در برابر اشعه لیزر مناسب نیستند.

عینک را از مراکز معتبر خریداری کنید.

تاریخ انقضای عینک را بررسی کنید.

به طور مرتب عینک را تمیز کنید.

در صورت آسیب دیدن عینک، آن را تعویض کنید.

عواقب استفاده نکردن از عینک محافظ:

سوختگی شبکیه: یکی از جدی‌ترین عوارض ناشی از برخورد مستقیم اشعه لیزر به چشم، سوختگی شبکیه است که می‌تواند منجر به نابینایی شود.

آب مروارید: قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعه لیزر می‌تواند باعث ایجاد آب مروارید شود.

التهاب قرنیه: اشعه لیزر می‌تواند باعث التهاب قرنیه و آسیب به سلول‌های آن شود.

درد و قرمزی چشم: یکی از عوارض رایج استفاده نکردن از عینک محافظ، درد و قرمزی چشم است.

نتیجه‌گیری:

استفاده از عینک محافظ مناسب، یکی از مهم‌ترین نکات ایمنی در انجام لیزر موی زائد است. با انتخاب عینک مناسب و رعایت نکات ایمنی، می‌توان از بروز عوارض جدی برای چشم جلوگیری کرد.

دسته‌ها

Warning: Undefined array key "orderby" in /home/h292553/public_html/wp-content/themes/hello-theme-child/functions.php on line 71

Warning: Undefined array key "min_price" in /home/h292553/public_html/wp-content/themes/hello-theme-child/functions.php on line 91
Click outside to hide the comparison bar
Compare