در زمینه جوانسازی و کاهش سایز از هر دو تکنولوژی RF و کویتیشن استفاده می شود. هرچند که هر یک از این دو تکنولوژی مخصوص به خود را دارد ولی از آنجا که بسیاری از دستگاههای جوانسازی فناوری آر اف و کویشن را در کنار هم دارند، سرفصل واحدی برای پرداختن به آنها در نظر گرفتیم.
تکنولوژی آر اف که کوتاه شده عبارت رادیو فرکانسی است به دامنه ای از امواج الکترو مغناطیس که در استفاده پزشکی در محدوده 3 کیلوهرتز تا 300 مگاهرتز نوسان دارند گفته می شود. استفاده از این فناوری در علم پزشکی سابقه ای طولانی دارد به نحوی که تقریبا از یکصد سال پیش در زمینه های جراحی، کاردیولوژی، نورولوژی، ارتوپدی و درماتولوژی با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته است.
انرژی RF با هدف رفع چین و چروک های پوستی میتواند به دو صورت غیرتهاجمی و نیمه تهاجمی به کار گرفته شود. در روش غیرتهاجمی این امواج از طریق تماس پروب های دستگاه بر سطح پوست، به لایه های زیرین منتقل شده و در اثر مقاوت بافتی در ناحیه درم و تولید حرارت با فعال کردن فیبروبلاست ها باعث تولید رشته های کلاژن و الاستین شده که در نهایت همین امر قوام و کشسانی بیشتر پوست و در نتیجه کاهش و رفع چین و چروک ها را به دنبال خواهد داشت. در صورتی که عمق نفوذ این امواج در حدی باشد که به هیپودرم یا لایه چربی برسد، گرمایی که در اثر مقاوت بافتی ایجاد میشود لیپولیز یا چربی سوزی را در پی خواهد داشت که در نتیجه موجب لاغری یا به بیان دقیقتر کاهش سایز خواهد شد.
عواملی که میزان عمق نفوذ امواج آر اف را معین میکنند علاوه بر تعداد و نحوه فرم بندی الکترودها بر روی هندپیس، شامل متغیرهایی مانند میزان جریان عبوری، مقاومت بافت هدف (در اینجا پوست و چربی) و زمان مواجهه امواج با بافت می باشند.
در روشی که از آن تحت عنوان نیمه تهاجمی یاد می شود نیز انرژی آر اف به واسطه ورود مجموعه ای از سوزن های بسیار نازک به ناحیه درم منتقل می شود و در طی فرآیندی مشابه با روش قبل یعنی از طریق سنتز کلاژن، باعث رفع چین و چروک و لک های پوستی شده و بهبود بافت و رنگ (Ton & Texture) پوست را به ارمغان میآورد.
کویتیشن تکنولوژی دیگریست که با هدف جوانسازی،امواج التراسوند یا فراصوت را به پوست منتقل میکند. این امواج صوتی که فراتر از محدود شنوایی انسان و در محدوده 20 هرتز تا 20کیلوهرتز قرار دارند پس از ورود به بافت و در لایه هیپودرم باعث ارتعاش شدید مولکول های آب موجود در سلول های چربی می شوند حباب هایی که در نتیجه این ارتعاشات ایجاد می شوند در اثر انقباض و انبساط مداوم و پدید آمدن نقاط کم فشار و پرفشار درون محیط، منفجر میشوند. انفجار حباب های حاصل از این پدیده که با نام کویتاسیون شناخته می شود همانند بمب های صوتی- حرارتی در بعد میکروسکوپی عمل کرده و انرژی زیادی را آزاد میکند. انرژی آزاد شده از این طریق با فشاری که به دیواره سلول های چربی وارد میکند باعث فروپاشی و پارگی غشای این سلول ها و ورود قطرات چربی به فضای بین سلولی می شود. در نهایت محتویات سلول های چربی که از نوع تری گلیسرید هستند پس از تجزیه توسط آنزیم لیپاز در طی فرآیندهای متابولیکی از بدن دفع می شوند.
در بسیاری از دستگاه های کویتیشن از دو پروب برای دسترسی بهتر به سلولهای چربی استفاده میشود این پروبها که هر یک فرکانس مخصوصی دارند عموماً در عمق 1/5 تا 2/5 میلیمتری از عمق پوست متمرکز شده و در با توجه به ضخامت لایه چربی در ناحیه مورد درمان مورد استفاده قرار میگیرند. لازم به ذکر است که شدت فرکانس امواج التراسوند با میزان عمق نفوذ این امواج رابطه ای معکوس داشته به این معنی که هر چقدر فرکانس امواج بیشتر باشد انرژی التراسوند به عمق کمتری از پوست نفوذ کرده و هرچه فرکانس کمتر باشد چربی هایی که ضخامت بیشتری داشته باشند، هدف درمان قرار میگیرند.
بعد از این توضیح نسبتاً مبسوط درباره مکانیزم عملکرد هریک از این فناوری ها نوبت می رسد تا قطعات اصلی و مهمی که در هریک از دستگا های آر اف و کویتیشن به کار رفته و نقشی که در تولید انرژی ایفا میکنند را بررسی کنیم. برای این کار ابتدا از دستگاه RF، شروع میکنیم.
قطعات اصلی دستگاه RF: