یکی از رایجترین و پرکاربردترین دستگاه های لیزر موی زائد که تقریبا در تمام کلینیک های زیبایی به چشم میخورند دستگاه لیزر از نوع دایود می باشد. این دستگاه که جهت تابش پرتو لیزر از ماژولی به نام لیزر بار استفاده میکند در انواع تک طول موج، دو، سه و اخیرا 4 طول موج، تولید و روانه بازار می شود.
این نوع از لیزر به دلیل طول موج بلندتری که نسبت به لیزر الکساندرایت دارد، کمتر از طریق ملانین موجود در لایه سطحی پوست یا اپیدرم جذب شده و به صورت متمرکزتری در ریشه مو نفوذ میکند به همین علت بهترین گزینه برای افرادی محسوب میشود که رنگ پوست تیره تری دارند و یا بطور مشخصتر برای پوست ایرانی ها که بر حسب مقیاس معروف فیتزپاتریک در ردیف سوم و چهارم این جدول قرار میگیرند میتواند ریسک عوارض کمتری به دنبال داشته باشد.
به طور کلی لیزر دایود، با طول موج 808 تا 810 نانومتر شناخته میشود ولی این قابلیت را نیز دارد که طول موج های دیگری نظیر 755، 1064 و 940 نانومتر را نیز که در زمینه رفع موی زائد، موثر هستند منتشر کند. از حیث نحوه استفاده و تجربهای که برای بیمار به همراه دارد، لمسی بودن یعنی نیاز به تماس مستقیم سر هندپیس با پوست و همچنین لزوم استفاده از ژل برای درمان یکی از تفاوت هایی عمده ای است که این نوع از لیزر در مقایسه با رقیب قدرتمندش یعنی لیزر الکساندرایت دارد هرچند که اخیرا دستگاه های لیزر 3 طول موج با هندپیس غیر تماسی نیز وارد میدان رقابت شده اند.
علاوه بر مورد مذکور، نوع سیستم کولینگ نیز تفاوتی است که در زمان مقایسه این دو نوع لیزر، در وهله اول به چشم میخورد. برخلاف لیزر الکساندرایت و یا به اختصار لیزر الکس، که سرما بواسطه دستگاه دیگری به نام ایرکولینگ و از طریق وزش باد سرد یا بوسیله اسپری کرایوژن به پوست منتقل میشود، در نوع دایود پوست بیمار بطور بیواسطه از طریق کریستال هندپیس که در حین کار، سرمایی در حدود 5- تا 10- فراهم میکند، خنک میشود.
بخشهای اصلی دستگاه لیزر دایود:
دستگاه لیزر دایود، فارغ از اینکه جهت رفع موی زائد چه طول موجی ساطع میکند از اجزای مختلفی تشکیل شده که در ادامه مطلب به معرفی این اجزا و وظیفه ای که به عهده دارند میپردازیم.
ماژول لیزر دایود:
نقش: اصلیترین قطعه ای که پرتو لیزر را تولید می کند.
عملکرد: شامل چندین دایود نیمه هادی که طول موج خاصی (معمولاً 808 نانومتر) مورد استفاده برای حذف مو را تولید می کند. انرژی لیزر توسط ملانین موجود در فولیکول های مو جذب می شود و آنها را از بین می برد در حالی که پوست اطراف بدون آسیب باقی میماند.
منبع تغذیه:
نقش: انرژی الکتریکی مورد نیاز برای کارکرد لیزر را تامین می کند.
عملکرد: برق AC از پریز را به ولتاژ و جریان مناسب مورد نیاز ماژول لیزر دایود تبدیل می کند.
هندپیس:
نقش: بخشی از دستگاه که در حین درمان روی پوست قرار میگیرد.
عملکرد: انرژی لیزر را به ناحیه تحت درمان می رساند. اغلب شامل یک سیستم خنک کننده (عموما به صورت تماسی) برای محافظت از پوست و افزایش راحتی بیمار است.
سیستم خنک کننده:
نقش: از پوست محافظت می کند و راحتی بیمار را در طول درمان تامین میکند.
عملکرد: خنک کننده تماسی: از کریستال هندپیس همراه با ژل التراسوند برای خنک کردن پوست قبل، حین و بعد از پالس لیزر استفاده می کند.
چیلر :
نقش: دمای بهینه سیستم لیزر را حفظ می کند.
عملکرد: از گرم شدن بیش از حد لیزر بار دایود و سایر اجزای دستگاه جلوگیری کرده و بهبود عملکرد و طول عمر بیشتر قطعات را تضمین می کند.
نرم افزار:
نقش: عملکرد سیستم لیزر را مدیریت می کند.
عملکرد: پارامترهای درمان را کنترل و اطلاعات بیمار را ذخیره می کند.
ارور یا هشدارهای خطا را در لحظه وقوع، ارائه می دهد.
لازم بذکر است هرکدام از بخش های مذکور، خود از اجزای مختلفی تشکیل شده اند به عنوان مثل سیستم خنک کننده شامل پمپ آب، رادیاتور و یا چیلر و همچنین قطعات الکترونیکی بخصوصی به نام TEC میباشد که در کنار هم وظیفه خنک کردن آب در گردش داخل سیستم و همچنین سرمایش سر هندپیس را بر عهده دارند برای اجتناب از طولانی شدن مطلب، در اینجا تنها به معرفی قسمتهای کلی دستگاه اکتفا شده است.